lördag 14 januari 2012

Fredsduva #4

Mairead Corrigan Maguire

"Everyday there are people in our world that do absolutely amazing things. People of all ages are very capable of doing tremendous, courageous things in spite of their fear."

Året är 1976 och vi är på ett blåsigt Nordirland. Mairead är trött på våldsamheterna katoliker och protestanter emellan som drabbat hennes familj hårt. Hennes syster tog nyss livet av sig pga sorg efter att ha förlorat sina tre barn i en bilkrasch direkt orsakad av stridigheterna i området.

Mairead och Betty
Tillsammans med Betty Williams och Ciaran McKeown startar hon organisationen The Peace People. De lyckas mobilisera över 100 000 människor (främst kvinnor) i en protest mot de våldsamma striderna mellan katoliker och protestanter. De två kvinnorna får fredspriset för sin insats 1977.

Mairead har sedan dess fortsatt sitt arbete som fredsaktivist och stödjer bl.a. Ship to Gaza (organistation som går ut på att synliggöra Israels ockupation av Palestina).

Innan jag fortsätter hylla denna fantastiska kvinna för hennes osjälviska arbete för fred, vill jag att du tänker till en stund.

Här presenteras världens fjärde kvinnliga fredspristagare av totalt 15 (de tre kvinnorna som vann 2011 inkluderat). Exakt 101 personer och 20 organisationer har fått fredspriset sedan starten. Det är alltså bara en bråkdel av vinnarna som är kvinnor.

Jag vill gärna belysa det.

Åter till Mairead.


Mairead är en av kvinnorna i det relativt nystartade nätverket Nobel Women's Initiative. Om du klickar på länken så får du läsa om vilka kvinnorna är bakom initiativet och deras tankar om varför de behövs. Orkar du inte klicka och läsa kan jag summera det med att det är ett gäng fredspristagare (kvinnor såklart) som gått samman med mottot att tillsammans är vi starkare, tillsammans kan vi göra skillnad. De arbetar för fred.

Jag rekommenderar dock att ta 2 minuter och titta på det här videoklippet där du får se och höra deras tankar direkt. Mairead talar på slutet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar