söndag 29 juli 2012

Carin Götblad

Sommarens hyllning går till f.d Länspolismästare Carin Götblad. Denna fantastiskt kloka kvinna säger sig vara intelligent nog att inte tro att hon kan göra allt själv, utan ber om hjälp när det behövs. Denna talang känns som mycket användbar i livet.

Att vara kvinna och ha 8000 anställda under sig har inte helt gått utan att få en och annan fördom slängd mot sig. Som ung ensamstående mamma har hon fått lära sig mycket.

"Jag vet väldigt väl hur det känns att bli bemött med fördomar, att bli bemött som ett problem och inte som en resurs. Det använder jag mig av dagligen, att försöka få folk att byta glasögon och se möjligheter istället för hinder hela tiden."

* 10 år som förskolelärare
* juristexamen
* befattningar på Ungdomsstyrelsen och Sveriges psykologförbund
* utbildad hos FBI i USA
* 2003 blev hon FÖRSTA kvinnan någonsin som länspolismästare i Stockholm

Utsedd till Årets chef, Årets ledare, Årets hetero...

Jobbade först som förskolelärare där hon märkte att hon hade en hel del att säga men ingen lyssnade. Därför studerade hon juridik och mycket riktigt, folk började lyssna. Kombinationen förskolelärare och jurist har varit oslagbar i chefsrollen.


Fleet Foxes med getter. Carin gillar råttor.
Hon lyssnar på lugn musik som Fleet Foxes och Sara Isaksson.

I dag jobbar hon som regeringens samordnare mot våld i nära relationer. Hon säger att hon kommer att göra en del förändringar, ev lagförslag.

Jag är imponerad av hennes engagemang för ungdomar, t.ex. att hon arbetat mycket med förebyggande av självmord där hon vill ta bort tabu och myter. Hon var även med och skapade ungdomsråd i Stockholm där ungdomarna fick chans att direkt påverka polisens arbete i staden.



Som Länspolismästare såg hon till att jobba ute på fältet minst en gång i månaden för att hålla kontakten med hur saker och ting fungerar i verkligheten. Hur många chefer gör det?


"Tänk lite på din egen själ ibland. Vilken sorts människa vill du vara? Hur ofta säger du något snällt och uppskattande till en medmänniska?"